BAHAN-BAHAN A
• 500 gm daging lembu (tanpa lemak)
• 2 inci halia (diketuk)
• 2 batang serai (diketuk)
• ½ cawan air (saya guna air rebusan daging)
• ½ cawan kicap manis
• Garam secukup rasa
• Minyak masak
.
• 2 inci halia (diketuk)
• 2 batang serai (diketuk)
• ½ cawan air (saya guna air rebusan daging)
• ½ cawan kicap manis
• Garam secukup rasa
• Minyak masak
.
BAHAN-BAHAN B (DIKISAR)
• 7 tangkai cili kering / 3 sudu makan cili kisar
• 3 biji cili merah
• 5 biji bawang merah
• 3 ulas bawang putih
• ½ sudu makan rempah kurma
• ½ makan gula
.
• 3 biji cili merah
• 5 biji bawang merah
• 3 ulas bawang putih
• ½ sudu makan rempah kurma
• ½ makan gula
.
CARA MEMASAK
1. Bersihkan daging. Kemudian masukkan daging ke dalam periuk bersama dengan sedikit garam, serai, dan halia. Rebus sehingga lembut.
2. Daging dihiris nipis (ini bagi yang masak daging seketul besar, saya beli daging yang dah siap dihiris kecil).
3. Goreng daging supaya sedikit garing dan angkat. Kalau tak nak goreng pun boleh.
4. Tumbuk daging di dalam lesung supaya lebih lembut.
5. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi.
6. Masukkan daging, kicap, dan air. Masukkan juga serai yang digunakan untuk merebus daging tadi. Masak sehingga pekat.
7. Apabila rasa semua cukup, boleh angkat dan sedia untuk dihidang.
2. Daging dihiris nipis (ini bagi yang masak daging seketul besar, saya beli daging yang dah siap dihiris kecil).
3. Goreng daging supaya sedikit garing dan angkat. Kalau tak nak goreng pun boleh.
4. Tumbuk daging di dalam lesung supaya lebih lembut.
5. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi.
6. Masukkan daging, kicap, dan air. Masukkan juga serai yang digunakan untuk merebus daging tadi. Masak sehingga pekat.
7. Apabila rasa semua cukup, boleh angkat dan sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment