Resepi Donut Strawberry


Petang ni wat donut stoberi..gebu sangat2 kejadiannye..Sy skip telur dan goreng macam biase..Alhamdulillah suke sangat2 rasanye, macam donut kat kedai la 😊😍😅 .Thanks Sue Ismail atas resepinye..Cream super memang superp..Sy copy paste resepinye disini yea..Selamat mencuba 😊😉

DONUT MONTEL GEBUSS CREAM SUPER

Bahan A
400g high protein (sy gune tpg gandum je)
100g tepung gandum
50g gula halus
20g susu tepung
1/2 sudu besar baking powder
7g yis kering brand SAF ( SAF supaya tiada bau yis yg kuat )

Bahan B
1 biji telur(sy tak letak)
200g susu full cream *masukkan semua
80g air sejuk dari peti ais
** air tak habiskan, masukkan sikit2 dan stop bila doh lembut
50g butter/ marjerin *saya guna marjerin Pelangi
10g CREAM SUPER, blh pm Sue Ismail
5g garam

**Nota: jika menggunakan CREAM SUPER.. Sukatan air dikurangkan sedikit dari sukatan resepi.. masukkan sedikit2 sambil uli dan stop bila doh lembut..

CARA2 :
1. Gaul rata bahan kering A dalam mixer. Masukkan bahan cecair B dan ULI sampai menjadi doh kasar. Masukkan marjerin dan garam.. last sekali masukkan cream super... ULI sampai jadi doh yg licin dan elastik.

2. Jika doh terlembik, boleh masukkan tepung sedikit2. OFF mixer dan uli tangan 10min dengan kaedah baling2 hentam2 kat papan canai.... PERAP 60min dlm oven OFF dgn 1 cawan air panas asing.  Supaya doh cepat mengembang.

3. Bila doh naik 2 kali ganda tumbuk doh dan ULI  buang angin doh menggunakan teknik baling2 dan bedal lagi dalam 10minit. Timbang 40g. Dapat 23 biji. Leperkan sedikit doh kecil itu dan terap dgn straw besar atau nozzle ditengah utk dptkan saiz lubang yg kecil.

4. Perapkan asal naik double..sedia utk digoreng. Panaskan minyak  letak 2 sudu besar shortening dan goreng. Control api sekali balik aja tuk dptkan ring di donut.😀

**shortening dimasukkan dlm minyak panas tips utk elakkan serapan minyak berlebihan pd donut dan lebih crispy diluar.. lembut di dalam apabila digoreng...

Credit : Annalyza Abdullah Fb

No comments:

Post a Comment