Ikan Rebus Goreng

🙋Sapa pernah makan ikan rebus goreng?
Kalu tak silap lauk nih berasal usul dari area pantai timur semenanjung msia.

Tapi skrg,rasanya dah digemari ramai. Tak kira kat mna anda berada.

Apa taknya, ia sgt unik bagi kakmie lah.
Sebab ada rasa;
🐟masam
🐟masin
🐟rangup
Fuhhh! Nyemmmmz!

Biasanya kalau kakmie buat ikan nih 'BFF' nya mesti gulai nasik blauk klate. Keno pulop nge budu poyok gakkk.. duk nnaboh sokmo nasik🤣

Ok,ada yg tnya "cam mna nak buat ikan rebus goreng nih, kakmie?"

Baiklah,Kakmie akan share kat sini ye.

IKAN REBUS GORENG
Ikan (kembung, tongkol bagi kakmie lebih sedap la)
Asam keping
Garam
Air secukupnya

>> Rebuskan ikan seperti biasa. Masukkan ikan, asam keping, air dan garam.
>> Jangan rebus lama sgt nanti ikan hancur. Tak best nak goreng. Cepat sgt pun xboleh gak,nanti isi ikan tak rasa masam masinnya tu. Sedang2 la anggaran masa tu dengan kuantiti ikan k.
>> Bila dah abis merebus, panaskan minyak. Boleh goreng seperti biasa.
>> Hati2 ye,kdg2 ada sikit merecik minyak tu, sbb ada air kan. Sebaiknya toskan ikan rebus tu sekejap sblm goreng.
>> Wokeh! Siap. Boleh lah buat makan tengahari.

#ResepiLaukHarian
#DapurKakmie

No comments:

Post a Comment