Resepi Daging Jeruk

Assalamualaikum dan selamat pagi jumaat yg penuh barokah....pagi ni saya nk kongsikan resepi yg sangat2 sedap dan rugi kalo saya xkongsikan resepi bersama sahabat2 di sini....
๐Ÿ‘๐Ÿ’—๐Ÿ†
๐Ÿ‘Resepi daging jeruk

1/2 kg daging batang pinang
Garam
Limau nipis atau kasturi
Rempah kari daging secukupnya(saya Agak2 je)
๐Ÿ‘‡Cara2 nya
Daging di Potong nipis2 dan ketuk2 sedikit daging supaya rempah masuk sebati...(pastikan pisau tajam..hehe)
Susun dlm bekas elok2 dan tabur2 kan...
1sdt garam...1sdt  limau nipis atau kasturi...1sdt rempah kari daging dan susun semula hirisan daging nipis di atasnya taburkan lg bahan seperti di atas sampai daging habis dan last sekali tabur garam...limau dan rempah kari...tutup bekas perap dlm peti ais dlm 2 hr dh boleh di goreng seperti daging pekasam
〰〰〰〰〰〰〰〰
Resepi daging jeruk goreng cili api bersama terung๐Ÿ†๐Ÿ†๐Ÿ†
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 biji terung sederhana panjang
20 hirisan daging jeruk
15 biji cili api(boleh tambah atau kurangkan)ikut kepedasan masing2
2 biji cili merah
Minyak masak secukupnya...
๐Ÿ‘‡Cara2 nya...
Goreng terung sampai sedikit layu.. Angkat dan toskan...
Goreng daging jeruk guna minyak terung td tu pon ok ye dngn api sederhana kecil je.... Daging Dah Agak garing angkat dan toskan minyak... Tumbuk bawang putih dan cili api cili merah (kalo xrajin boleh je kalo nk potong racik2 halus)
Bawang besar di potong bulat atau setengah bulat....
Panas kan sedikit minyak masak tumiskan bahan tumbuk td sehingga naik aroma wangi lps tu bolehlah masukkan potongan bawang besar.. Masukkan daging dan terung gaul sebati bolehlah tutup api dan terus di hidang bersama nasi yg masih panas... Selamat mencuba๐Ÿ‘๐Ÿ†๐Ÿ˜...

#Menu ini xperlukan garam sbb daging dh cukup masin dan masam nya

Credit : Radia Tussoleha Fb




No comments:

Post a Comment