Resepi Pandan Layer Cake

Resepi kek
5 bj telur gred a
Tpung 2 cawan
1sk baking powder
1sk serbuk tartar
Gula ¾ cawan
Pewarna hijau
1sk emluco pandan
¼ Minyak masak

Cara:
-panaskan oven 170' 10 mnit
-Mix kn semua bahan kecuali minyak hingga kembang gebu...
-Lpastu masuk kn minyak... Gaul sebati.
-glis loyang dgn mnyk... Lpastu masukkn adunan.. Hentak sikit buang udara.
-masukkn adunan ke dalam oven bakar suhu 170' selama 50 mnit.  (bergntung kpd oven masing)

Bahan castard:
-Santan 1050gm (santan kara 200g + air)
- serbuk agar2 10g
-225gm gula
-Tpung hoen kwee (hijau) 100g
- 75g jus pandan (4helai daun pndan di blen dgn 75g air) perah
-1sk paste pandan
-secubit garam

Cara2
Masukkan sumua bahan dalam kuali... Kcau sempai tiada tpung berketul... Guna whisk...  Seelokny tapis...  Tapi sy x rajin nk tapis😂
Buka api... Kacau hingga kental dan berkilat...

Cara keseluruhan
Potong nipis kek 3@4 lpis kek. Pastikan size kek lbih kecil dri loyang... Klau kek size7.. Buat loyang size 8.. Klau tidak pon... Buang sedikit sekliling kek tu supaya size jd lbih kecil.
Sendukkn adunan castard dalam loyang... Rayakan... Lpastu masukkan selapis kek...
Tambahkan lagi adunan castard... Pastikan di bhgn tepi loyang pon kne castard.. Ulang lngkah yg sama hingga hbis...  Sejukkn dalam peti 3-4jam... Makan sejuk2 sedap... 😘

Kredit resepi ini kepada sheila cyla via masak apa hari ni
Credit : Resepi Sedap Fb

No comments:

Post a Comment